Ramazan ayı geldi. Ramazan ayında oruç tutanların en büyük şikayetlerinden biri ağız kokusudur. Sahurdan iftara kadar olan oruç saatleri özel bir bakım gerektirir ve en önemlisi bu dönemde ağız sağlığınızı korumak için çok dikkatli olmanız gerekir. Ramazan ayında “Bütün gün bir şey yemedim” diyerek ağız hijyeninizi ihmal etmemelisiniz. Ramazan’da ağız kokusunu nasıl önleyebiliriz gelin hep birlikte görelim.
Ramazan ayında uzun süre yemeklerden uzak durmaktan kaynaklanan ağız kokusunun önüne geçmek mümkündür.
Vücudumuz açlık anında yeterli besin alamayınca bu eksikliği gidermek için önceden depoladığı yağ ve proteinleri yakmaya başlar. Bu yakma işlemi sırasında açığa çıkan çeşitli kimyasallar da ağız kokusuna neden olur. Oruçluyken uzun süre aç kalmak ve yeterince sıvı tüketmemek ağız kokusuna neden olabilir. Oruç tutanların en büyük endişelerinden biri olan ağız kokusunu önlemenin birkaç püf noktası var.
1. İftar ve sahurdan sonra mutlaka dişlerinizi fırçalayın.
Dişlerdeki bakteriler yemekten 30 dakika sonra çürümeye başladığı için sahurda ve iftardan sonra mutlaka dişlerinizi fırçalamalısınız. Dilinizi düzenli olarak fırçalamalısınız (özellikle tat tomurcuklarının çevresinde biriken yiyecek ve bakteri artıklarını temizlemek için). Florürlü diş macunları çürük oluşumunu engellediği ve dişleri güçlendirdiği için kullanabilirsiniz. Ağız kokusunun ana nedeni olan dil yüzeyindeki beyaz yüzeyden kurtulmak için dil temizleyicisi de kullanabilirsiniz. Ağzınızı gargara ile durulamalı ve çalkalamalısınız.
2. Nefesinizi taze tutmak için diş ipi kullanmaya özen gösterin.
Dişlerinizin orta kısımlarını ve diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerdeki yemek ve bakteri artıklarını temizleyerek bu bölgedeki bakterilerin çoğalmasını engeller. Dişlerin ortasında ve diş eti çizgisinin altında plak oluşmasını önlemede oldukça etkilidir.
3. Soğan, sarımsak gibi besinleri çok fazla tüketmeyin.
Bu besinlerin tüketilmesi sonucunda kana geçen uçucu aromatik bileşikler akciğerlerden atılım sırasında ağız kokusuna neden olur.
4. Sigara içmeyin.
Sigara ağız kuruluğuna ve ağız kokusuna neden olur. Tam zamanında olduğu gibi diş eti hastalıklarına da yer hazırlar. Vücudumuzda birçok hastalığa neden olan sigarayı kullanmamanızı öneririz.
5. İftar ve sahurda bol su için.
Ramazan ayında iftar ve sahurun ortasında yeterli su tüketimi son derece değerlidir. Çok su içmek dilinizin kurumasını engeller; Ağızdaki bakterileri en aza indirir ve tükürük salgısını artırarak ağız kokusunu azaltır.
6. Lifli besinler diş ve ağız dokularının temizliğine katkı sağlar.
Un, şeker, glikoz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış gıdalardan kaçının. Bu tür yiyecekler, ağız kokusuna neden olan bakteriler için harika bir besin kaynağıdır. Meyve, sebze ve tahıllı gıdalar gibi lifli gıdaların tüketimi ağızdaki tükürük akışını hızlandırır. Lifli gıdaların tüketimi tükürük akışını hızlandırdığı için ağız temizliği açısından çok değerlidir. Domates, kereviz, pırasa, maydanoz, elma gibi su içeriği yüksek sebze ve meyveleri tüketebilirsiniz.
7. Uygun yiyecek ve içeceklerde tarçın kullanarak ağız bakterilerini azaltabilirsiniz.
Tarçın ağızdaki bakterileri yok eder ve ağız kokusunu giderir.
8. Lokmalarınızı yeterince çiğneyin.
Bu sayede yediğiniz yemek tükürük ile yeterince karışacak ve yemeğin ağızda kalma olasılığı azalacaktır.
9. Ksilitol içeren şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz.
Bu tür sakızlar tükürük salgınızı artırarak ağzınızı temizlemenize yardımcı olur.
10. Geceleri burun tıkalı yatmayın.
Burun tıkanıklığı, ağızdan nefes alırken ağız ve boğaz kuruluğuna neden olarak bakterilerin üremesi için uygun bir ortam yaratır.
11. Hareketli takma dişlerinizi gece uyurken çıkarıp temizleyin ve sabah tekrar takın.
12. Ramazan ayında diş muayenesi ve profesyonel temizlik için diş hekiminizi ziyaret edin.
Diş hekiminizin önerilerini değerlendirerek diş sağlığı ve ağız bakımına değer vermeyi ihmal etmeyin. Eski köprü ve diş protezlerinizi yenileyin, tedaviniz için Ramazan ayının bitmesini beklemeyin. Eski köprüler ve takma dişler zamanla besin birikmesine neden olarak ağız kokusuna neden olabilir.