Ekonomi

Epilepsi her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalıktır.

Medicana Sağlık Kümesi Medicana Çamlıca Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Aydın, kadın ve erkeklerde eşit oranda görülen ve her yaşta ortaya çıkabilen epilepsinin sıklıkla 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişileri etkilediğini belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Aydın, Uluslararası Epilepsi Günü dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu.

Aydın, epilepsi hastasının nöbet geçirmesinde çeşitli belirtilerin bulunduğunu, yere düşme, tüm vücudun sarsılması, kasılmalar, bilinç kaybı gibi durumların görülebildiğini belirtti.

Aydın, “Erkek ve kadınlarda eşit oranda görülen ve her yaşta ortaya çıkabilen epilepsi, sıklıkla 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişileri etkiliyor. fonksiyon bozukluğu ve beyin hücrelerinde geçici anormal elektriksel yayılım sonucu ortaya çıkan epileptik nöbetlere eşlik eder.” Kendini gösteriyor.” bilgisini verdi.

Dışarıdan anlaşılması zor olan bu durumun, beyindeki sinir hücrelerinde süreksiz olarak meydana gelen olağandışı aktiviteden kaynaklandığını belirten Aydın, şöyle konuştu:

“Epileptik nöbetlerin pek çok farklı türü vardır. Kırktan fazla nöbet türü tanımlanmıştır. Basitçe, nöbetler iki türe ayrılır: kısmi (beyinde belirli bir bölgeyle sınırlı başlayan nöbetler) ve jeneralize (genel olarak beyinde başlayan nöbetler). Beyin). Yaygın nöbetler daha kötü ve şiddetli bir nöbet anlamına gelmez.” “Buradaki gruplandırma yalnızca nöbetin nedenindeki farklılıkla ilgilidir ve bu isimler tıbbi nedenlerden dolayı verilmiştir. Nöbet sırasında ne olacağı, beyin aktivitesindeki değişimin nerede başladığına ve ne kadar hızlı yayıldığına bağlıdır.”

“Tedavi sürecinde ilaçların sistematik kullanımı önemli”

Prof. Dr. Zeynep Aydın, epilepsi tedavisinde en önemli noktanın nöbetleri durdurmaya yönelik seçilen ilaçların düzenli ve planlı kullanılması olduğunu belirtti.

Uygun ilaç seçilip yeterli dozda alındığında her 5 hastadan 4’ünde nöbetlerin durduğunu vurgulayan Aydın, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Hekimler sıklıkla tek bir epilepsi ilacıyla tedaviye başlamayı tercih ediyor. Bu ilaçla nöbetler tam olarak kontrol altına alınamıyorsa ilaç değiştirilebilir veya ikinci bir ilaç eklenebilir. Epilepsi hastaları ilaçlarını doktorun talimatına göre düzenli olarak almalıdır. Doktor, ilaçları düzensiz alabilir veya almayı bırakabilir.” “Bu ilaçların nöbetler üzerindeki olumlu etkisini ortadan kaldıracaktır.”

“Epilepsi meslek sahibi olmak için şart değil”

Epilepsi konusunda halk arasında en sık sorulan ve bazen yanlış anlaşılan sorulardan birinin hastaların meslek sahibi olup olamayacağı olduğunu anlatan Prof. Aydın, epilepsi hastalarının sorumluluk alabileceklerine, eğitimlerine devam edebileceklerine ve meslek sahibi olabileceklerine dikkat çekti.

Aydın, nöbet geçiren bir epilepsi hastası ile karşılaşıldığında karşılaşılabilecek durumlara ilişkin şu önerilerde bulundu:

“Öncelikle sakin olmalısınız. Hastanın yanından ayrılmamalısınız, yardım gerekiyorsa başkasından destek isteyin. Hastanın hareketleri durdurulmamalı ve/veya engellenmemelidir. Hasta güvenli bir yere yatırılmalıdır. ve yaralanmaya yol açabilecek keskin veya sert cisimlerden korunmalıdır.Dar kıyafetleri varsa elbiseleri gevşetilmelidir.Hasta sabit ve rahat bir pozisyonda yan yatırılmalı ve tükürüğün dışarı akmasına izin verilmelidir.Asla denemeyin. Hastanın ağzına herhangi bir şey koymak veya koymak için çeneyi açmaya zorlanmamalı, hasta nöbet geçirirken ilaç verilmeye çalışılmamalı, soğan, kolonya ve benzeri şeyler koklatılmamalı ve su verilmemelidir. Hastanın başına dökülmemelidir.Hastanın epilepsi hastası olduğunu gösteren ve/veya varsa ne yapmanız gerektiğini açıklayan bir kartı veya sağlık kartı olup olmadığı kontrol edilmelidir.Hastanın epilepsi hastası olduğuna dair herhangi bir bilgi yoksa Epilepsisi varsa veya hastanın nöbetinin epilepsi hastalığına bağlı olup olmadığı bilinmiyorsa, hemen ambulans çağırın. çağrılmalıdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu